Hoe voorkom je schulden?

H

Het wordt tegenwoordig steeds makkelijker om schulden te maken. Dit is erg gevaarlijk, diep in de schulden komen is het laatste dat je wil. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om schulden te voorkomen. Let hierop en zorg ervoor dat je geen achterstand oploopt. Niemand zit te wachten op een huisbezoek van een incassobureau.

Start gelijk met afbetalen

Probeer altijd te voorkomen dat je geld leent of schulden krijgt. Mocht dit toch gebeuren, betaal het dan zo snel mogelijk af. Je geeft altijd meer geld uit dan daadwerkelijk nodig is. Vergeet niet dat hoe langer je wacht met afbetalen, hoe meer geld het gaat kosten. Het is misschien verleidelijk om je kop in het zand te steken en te denken dat als je eenmaal schulden hebt, dat extra bedrag ook niet meer uitmaakt. Maar het maakt wel degelijk verschil en je wil niet dat schulden blijven opstapelen. Open dus alle rekeningen en leg ze niet aan de kant.

Zorg voor een buffer

Zorg er altijd voor dat je een buffer achter de hand hebt. Heel veel spaargeld is niet noodzakelijk, maar wat geld achter de hand hebben voor onverwachte tegenvallers is altijd verstandig. Stel je voor dat de wasmachine ineens kapot gaat, of dat de kat plotseling ziek wordt en naar de dierenarts moet. Met een buffer voorkom je dat je geld moet gaan lenen in dit soort situaties.

Koop niks op afbetaling

Het is erg verleidelijk om iets op afbetaling te kopen. Denk aan een laptop die je maandelijks kunt afbetalen of kleding die later kan worden betaald. Doe dit echter nooit. Geld dat je nu niet hebt, zal je over een tijdje niet ineens wel hebben. Vergeet ook de rente niet die komt kijken bij dingen later betalen. Deze is vaak best hoog.

Zeg gedag tegen je creditcard

Het lijkt zo makkelijk, een pasje waarmee je alvast kunt betalen als je je geld nog niet hebt ontvangen. Echter is dit erg gevaarlijk, je krijgt hier immers ook een eindrekening van. Als je geld uitgeeft met je creditcard, heb je geen realistisch beeld van wat je echt uitgeeft. Geef nooit iets uit dat je niet hebt en kies daarom alleen voor contant geld of een pinpas.