Sollicitatietips voor bijbaan

S

Ben je op zoek naar een bijbaantje voor naast je studie? Soms is het lastig om een leuke bijbaan te vinden. Je wilt er natuurlijk voor lange tijd blijven werken. En dat uiteraard met veel plezier. Bij de ene student past een horeca bijbaan en bij de ander een bijbaan in een winkel. Maar misschien heb je wel zin in een hele andere bijbaan. Voor ieder wat wils.

Veel studenten gaan de mist in met solliciteren naar een bijbaan. Je sollicitatiebrief, CV, motivatie en sollicitatiekleding zijn erg belangrijk. Als je aangenomen wilt worden moet je hier goed over nadenken. Bij elk soort bijbaantje is weer een andere aanpak nodig.

Tip 1. Bedenk van te voren goed waarom je bij dat bedrijf wilt werken. Vraag jezelf af in hoeverre de baan bij je past. Heb je bepaalde karaktereigenschappen die nodig zijn voor deze functie? Schrijf die dan voor jezelf op.

Tip 2. Zorg dat je sollicitatiebrief netjes geschreven is zonder spelfouten. Ook moet je CV er overzichtelijk uitzien. Heb je weinig werkervaring? Zorg dan dat de nadruk op je opleiding gericht wordt. Je kan bijvoorbeeld vertellen over opdrachten die je voor school hebt gemaakt die te raakvlakken hebben met de bijbaan waarop je solliciteert.

Tip 3. Zorg dat je social media kanalen goed in orde zijn. Elk bedrijf checkt je tegenwoordig op Facebook, LinkedIn of andere social media. Hier moet dus geen rare feestfoto’s op staan.

Tip 4. Blijf vooral jezelf. Lieg nooit over je werkervaring en schep niet op over dingen die je niet kan.

Tip 5. Trek sollicitatiekleding aan die past bij het bedrijf waar je solliciteert. Solliciteer je naar een bijbaan in Rotterdam bij bijvoorbeeld een chique restaurant? Ga dan netjesĀ en formeel gekleed. Als je solliciteert bij een snackbar moet je juist niet te netjes gekleed gaan. Dat past niet bij het bedrijf.

Maak je geen zorgen. Iedereen vindt solliciteren best spannend. Het geeft niet als je niet gelijk ergens wordt aangenomen. Er zijn voldoende vacatures op het internet te vinden. Kansen genoeg voor iedereen.