Besparen op de kosten van je auto? Het kan met deze vijf tips.

Je auto is een grote kostenpost. Natuurlijk hangt het exacte bedrag af van je rijstijl, je gekozen autotype en je aantal kilometers, maar volgens het NIBUD moet je al snel denken aan 150 tot 350 per maand. En voor de duidelijkheid: dat is nog zonder de kosten voor brandstof.

Zo’n fors bedrag, daar wil je wel wat op bezuinigen, toch? Daarom bij deze een paar tips waarmee je gemakkelijk kunt besparen op je auto.

1- Kalm aan!

Je rijstijl beïnvloedt wat je per maand kwijt bent. Trek je snel op en hang je vaak in de ankers? Dan is je brandstofgebruik hoger en slijt je auto sneller. De oplossing: die het rustig aan en je bent goedkoper uit.

2- Koop je auto slim

Als je een auto koopt, ga er dan goed voor zitten. Wil je benzine of een diesel? Bij die tweede betaal je meestal meer wegenbelasting, maar je auto is aan de tank goedkoper. Door goed te rekenen weet je wat voor jou het goedkoopste uitkomt.

3- Verzekeren kan besparen

De juiste verzekering scheelt je tientallen euro’s per maand. Het loont dus om te zoeken naar een hele goedkope autoverzekering. De onderlinge verschillen kunnen groot zijn, dus shop gerust.

4- Af en toe laten staan

Deze tip gaat misschien tegen het gevoel in, maar aan de andere kant: waarom niet? Af en toe is het echt geen slecht idee om de auto even op de oprit te laten staan en de benenwagen te nemen. Scheelt je zo een paar euro’s.

5- Nooit bezuinigen op onderhoud

Onderhoud kost geld. Maar geen onderhoud? Dat kost nog minder. Slijtage aan (bijvoorbeeld) de distributieriem betekent een rekening van honderd euro, maar gevolgschade aan je motor kan in de duizenden euro’s lopen. Bezuinig daarom wat je kunt, maar nóóit op het onderhoud.