Advies omtrent de aankoop van een salon

A

Het salon is het middelpunt van jouw woonkamer. Daarom spendeer je best aandacht aan de uitstraling ervan. Want een mooi salon is een meerwaarde op esthetisch vlak.

Er zijn enorm veel mogelijkheden qua afmetingen, bekledingen, stijlen, opties, enz. Is dat een beetje overweldigend? Geen paniek, de interieurspecialisten van Gero Wonen geven jou enkele tips voor de aankoop van een salon.

Tip #1 – de juiste afmetingen

Alles start met het opmeten van de beschikbare ruimte. Want een te klein salon in een grote woonkamer is ook geen zicht. Het omgekeerde is ook waar. 

We raden aan om altijd een beetje ‘ademruimte’ in te calculeren. Zorg dat er rondom het salon nog voldoende ruimte is. Op deze manier oogt de woonkamer groter. 

Tip #2- een passende vorm

Salons komen in verschillende vormen, van hoeksalons tot 2-zit banken en alles daartussen. Deze keuze hangt af van het verkeer in de woonkamer. Kijk naar de wandelpaden, bijvoorbeeld van de hal door de woonkamer richting de keuken, en zorg ervoor dat het salon deze paden niet onnodig blokkeert. 

Tip #3 – een complementaire stijl

De meeste mensen passen de ontwerpstijl van hun salon aan op de interieurstijl. Dat is altijd een goed idee. Toch is het perfect mogelijk om voor een stijlbreuk te gaan. Plaats bijvoorbeeld een vintage zetel in fluweel in een moderne woonkamer. De overige meubels houd je dan best in een modern design. Want ander wordt het effect van het vintage salon teniet gedaan.

Tip #4 – kies een bekleding

Doorgaans zijn er twee soorten bekledingen: stof en leder. Beide hebben ze voor- en nadelen.

Stoffen salon:

+ Oogt heel warm

+ Makkelijk in onderhoud

+ Verkrijgbaar in vele kleuren en motieven

– Gevoeliger voor vlekken

Lederen salon:

+ Luxueuze uitstraling

+ Natuurproduct

– Regelmatig onderhoud nodig

Tip #5 – voorzie enkele extra’s

Het is een goed idee om je salon verder uit te breiden met enkele extra’s. Een voetenbank en verstelbare hoofdsteun zorgen voor meer comfort. Er bestaan ook gemotoriseerde salons waarbij je de zithouding volledig aanpast. Zo kan je lekker languit naar de televisie kijken.

Tip #6 – vraag een vlekbescherming

De meeste meubelwinkels bieden een vlekbehandeling aan. Hierbij wordt het salon behandeld met een beschermend product, zodat de kans op vlekken verkleint. Dit is vooral handig wanneer je kleine kinderen in huis hebt.