De uitstrooiing als laatste groet

D

Het verlies van een dierbare is een moeilijke gebeurtenis in het leven. Gebleken is dat een passend afscheid een positieve werking heeft op het rouwproces. Een waardig afscheid dat aansluit op de wensen van de overledene en familie en vrienden is daarom erg belangrijk. In Nederland kun je ervoor kiezen om begraven of gecremeerd te worden. Bij een crematie ontvang je het as van de overledene in een urn en kun je ervoor kiezen deze uit de te strooien of te bewaren. Om ervoor te zorgen dat je een optie kiest waar je je prettig bij voelt hebben we een aantal ideeën voor het uitstrooien van as voor je op een rijtje gezet.

Uitstrooiing: een belangrijk onderdeel van het rouwproces

Het uitstrooien van het as is een mooi onderdeel van het definitieve afscheid en daarom ook een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Het is daarom erg belangrijk dat de nodige tijd is genomen voor het bedenken van de plek van uitstrooiing. Dit kan nogal lastig zijn als het onduidelijk is waar de overledene het liefst uitgestrooid zou willen worden. Als dit het geval is is het goed om na te gaan waar je dierbare blij van werd. Hield deze persoon van de zee en het strand? Of hield hij/zij van lange wandelingen maken in het bos? Door je dit af te vragen kun je een plek uitkiezen die past bij je dierbare.

 

Alternatieve opties

Voel je niets voor het uitstrooien van het as in natuurgebieden? Dan zijn er nog tal van andere opties die je kunt overwegen. Zo is er een methode waarbij er zaadjes van een boom of plant worden toegevoegd aan het as. Dit bundeltje wordt in een speciale urn geplant in de grond. Op deze manier groeit er een boom of plant uit het as. Het voordeel van deze methode is dat er zo een plek is ontstaan die je kunt bezoeken op momenten dat je hier behoefte aan hebt. Daarnaast kun je er tegenwoordig ook voor kiezen om het as in een speciale urn uit te strooien in zee. Deze bio urn is gemaakt van biologisch materiaal dat langzaam oplost in water. In eerste instantie blijft de urn drijven waarna deze langzaam zinkt en oplost. Ook kan je kiezen voor een relatief onbekende manier van uitstrooien. Bij deze manier wordt er gebruik gemaakt van een helium ballon welke is gevuld met as. Deze ballon stijgt op tot ongeveer 25 kilometer hoogte waarna deze spat. Het resultaat: de as komt vrij en daalt neer op aarde verspreid over een groot oppervlak.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door uitvaartwinkel Almere.