Advies elektrische driewieler kopen: waar moet je op letten?

A

Je ziet ze steeds vaker: elektrische driewielers. De driewieler voor volwassenen wordt steeds vaker als elektrische driewielfiets met trapondersteuning verkocht. Veelal hebben de gebruikers van een elektrische driewieler moeite om het evenwicht te bewaren tijdens het fietsen op een gewone fiets. Elektrische driewielers zijn hierdoor niet alleen geschikt voor senioren. Door de vele opties die er zijn en met eventueel maatwerk wordt iedere elektrische driewieler uniek.

Elektrische trapondersteuning op driewielfiets

De elektrische trapondersteuning vergroot het bereik van de berijder enorm. Ook met tegenwind of een meer heuvelachtig gebied kan de berijder makkelijk grote afstanden afleggen. Er is geen afhankelijkheid meer van taxivervoer en de fietser krijgt ook nog gezonde beweging in de buitenlucht. Regelmatig horen wij nog dat mensen met een beperking met de taxi of scootmobiel naar de fysiotherapie gaan en daar op een hometrainer gaan zitten. Waarom niet een bezoek brengen aan een kennis of een uitstapje maken met een elektrische driewielfiets? Omdat er altijd ook zelf meegefietst moet worden is er toch altijd sprake van beweging. De berijder kan, op momenten dat het nodig is, verschillende mate van elektrische trapondersteuning inschakelen om fietsen makkelijker te maken. Steeds meer fietsers zien in dat dit hun zelfstandigheid en mobiliteit vergroot en kiezen daarom voor de milieuvriendelijke elektrische driewieler. 

Extra stabiliteit en veiligheid driewielfiets

De driewielfiets zorgt voor stabiliteit en creëert daarmee een gevoel van veiligheid tijdens het fietsen. Elektrische driewielers zijn eenvoudig met opstappen en er is een goede zitondersteuning mogelijk. Met de driewieler met twee wielen aan de voorkant is het voor de berijder gemakkelijker om de breedte in te kunnen schatten.

Hoe werkt een elektrische fiets?

Een elektrische fiets heeft een motortje in het voorwiel, achterwiel of bij de trappers. De aandrijving wordt verzorgd door een accu. Bij een elektrische driewieler is deze meestal onder de bagagedrager bevestigd. Een rotatiesensor detecteert wanneer de fiets in beweging komt en zorgt ervoor dat de motor van energie wordt voorzien. De maximumsnelheid voor een elektrische driewieler is 25km per uur.

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische driewieler?

De aanschaf van een elektrische driewieler wordt doorgaans niet in één keer besloten. Daarom zetten we een aantal tips op een rijtje, zodat je zeker weet dat je de juiste aankoop doet.

  • Bezoek een e-bike specialist en maak altijd een proefrit
  • Beoordeel de accucapaciteit: is deze voldoende zonder deze constant op te moeten laden? De accu is het belangrijkste onderdeel van de elektrische fiets. De meeste elektrische driewielers hebben een  NiMH-accu ( Nikkel-metaalhydride) of een Li-ionbatterij.
  • Zitcomfort: laat een e-bike adviseur je adviseren voor de juiste zithouding
  • Stabiliteit: een goede elektrische driewieler is stabiel. Controleer de stabiliteit daarom tijdens een proefrit

Advies bij kopen van een elektrische fiets

Zoals eigenlijk voor alle vragen over elektrische fietsen kan je het beste een e-bike specialist bezoeken. Hier ontvang je altijd advies op maat van e-bike experts. Zij vertellen je graag de voor- en nadelen van elke elektrische fiets. En je kan natuurlijk ook meteen even proefrijden, dan kun je het zelf ervaren!