Een eigen bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf. Veel mensen denken er wel eens over na, maar niet iedereen neemt uiteindelijk de stap om het te doen. Het is namelijk ook niet altijd duidelijk wat de mogelijkheden zijn wanneer je je eigen bedrijf wilt beginnen. Dit kan zorgen voor een grote drempel waardoor veel mensen toch maar bij hun huidige baan blijven. Het starten van een eigen bedrijf hoeft echter helemaal niet zo moeilijk te zijn. Een aantal dingen waar je van tevoren zeker even goed over na moet denken werken wij hier voor je uit. Zo kun je een goed overwogen keuze maken.

Heb je de juiste papieren?

Voor bepaalde functies/branches zul je bepaalde diploma’s of papieren moeten hebben. Ga je een bedrijf beginnen waar je armbandjes mee verkoopt dan zal dit niet van toepassing zijn, maar ga je je eigen tandartspraktijk oprichten, dan heb je natuurlijk de juiste diploma’s nodig.  

Is er financiering nodig?

Bij het starten van een bedrijf komt veel kijken. Voordat je zomaar een eigen bedrijf kunt beginnen, moet je berekenen of je extra financiering nodig hebt. Voor het aanschaffen van bepaalde materialen, misschien wel een bedrijfsbus, het inrichten van een kantoor, het maken van een website of ander promotiemateriaal is er namelijk best wat budget nodig. Denk van tevoren goed na wat je nodig hebt en maak hier een financieel plan van.  

Is er genoeg vraag naar je product/dienst?

Voordat je je bedrijf opstart moet je natuurlijk wel weten of er genoeg vraag is naar je product of je dienst. Ga op onderzoek uit en kijk hoeveel klussen of klanten je realistisch per maand kunt verwachten. Kun je hiervan rondkomen of is je eigen bedrijf iets dat je (om te beginnen) naast een andere baan moet doen?

Waar ga je werken?

Ga je als bedrijf klussen op locatie doen en kun je de administratie aan de keukentafel doen of heb je een kantoor nodig? Dit is belangrijk om te weten voordat je met je bedrijf begint. Voornamelijk als je klanten moet ontvangen, heb je hier een geschikte ruimte voor nodig. Wanneer je niet elke dag op kantoor hoeft te werken of mensen ontvangt, kan het ook verstandig zijn om een flexplek te huren op de dagen dat je wel een kantoor nodig hebt. Zo zit je niet aan een vaste huur, maar kun je wel altijd op een professionele plek klanten ontvangen, vergaderen of kantoorwerk uitvoeren.

Hoe kom je aan klanten?

Hoe ga je voor klanten zorgen? Ga je adverteren, en zo ja landelijk of lokaal? Begin je klein met een paar opdrachten/klanten naast je huidige baan? Wil je voornamelijk mensen bereiken met een professionele website of moet je het echt van mond-tot-mond reclame hebben? Zorg voordat je begint dat je een duidelijk plan hebt om je doelgroep te bereiken.

Werk je alleen of met een partner/personeel?

Een eigen bedrijf kun je natuurlijk ook starten samen met een partner. Op deze manier kun je je kennis en netwerk samenvoegen en sterker beginnen. Zorg er in dit geval wel voor dat je duidelijke afspraken maakt en dit vastlegt op papier. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je meteen al heel wat werk hebt en personeel aan wil nemen. Ook dan is het belangrijk om te kijken hoeveel dit gaat kosten, wat je eruit haalt en of je nieuwe medewerker bij je bedrijf past.

Heb je over al deze dingen nagedacht en een duidelijk plan voor het opstarten van je eigen bedrijf, dan kan het echte werk gaan beginnen. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ga aan de slag!