Een keuze maken voor de juiste TL lamp

E

Er bestaan ontzettend veel soorten en merken TL lampen. Over het algemeen staan die van Philips het beste aangeschreven en zijn het meest populair. De juiste keuze uit TL lampen maak je door een aantal stappen te volgen. Hieronder leggen we uit waar je rekening mee moet houden, bij het aanschaffen van de juiste TL lamp.

Hoe branden TL lampen?

TL lampen branden met een voorschakelapparaat, beter bekend als VSA’s. Bij het aanschaffen van een TL lamp, moet je eerst weten welke soort VSA er is. Er zijn twee soorten VSA’s: conventionele en hoogfrequente voorschakelapparaten.

Conventionele VSA’s hebben een minderlange levensduur dan een hoogfrequente VSA. Daarnaast hebben conventionele VSA’s een starter nodig, om te zorgen dat de TL lamp wordt opgestart en gaat branden. Vroeger knipperde een TL lamp altijd een paar keer. Bij hoogfrequente VSA’s is dit niet het geval en brand de lamp altijd direct. Daarnaast hebben deze een langere levensduur.

Over het algemeen geldt het advies om een TL lamp te gebruiken met een hoogfrequent VSA.

Verschillende soorten TL lampen

Omdat er zoveel verschillende soorten TL lampen zijn, is het eerst belangrijk om te weten of je te maken hebt met een standaard TL of een TL5 lamp. Een standaard TL lamp heeft een diameter van 26mm, een TL5 lamp heeft een diameter van 16mm.

De meest voorkomende TL lampen zijn de volgende:

Philips Master TL-D lamp

Deze standaard lampen zijn er in meerdere wattages, kleuren en lengtes. Denk er daarom aan – bij het vervangen van een TLD lamp – dat je altijd de juiste lengte en wattage hebt.

Philips Master TL5 lamp

De TL-5 lamp is de energiezuinigere variant van de TL lamp. Doordat de buis dunner is, kun je deze niet 1 op 1 vervangen met een normale TL lamp. Ook heeft een TL5 lamp een diameter van 16mm, zoals hierboven ook vermeld.

Ook bij de TL5 lamp, zijn er verschillende lengtes en wattages. De meest gebruikte TL5 lamp van Philips kent twee soorten: de high efficiency en de high output. De high efficiency heeft het meeste voordeel als je wilt besparen op energiekosten. Echter geven de high output lampen – zoals de naam al zegt – het meeste licht.

Philips Master TL mini

De TL mini lampen zie je vooral in noodverlichtingsarmaturen. Ook de mini kent twee varianten en komt in standaard kleuren en speciale kleuren.

Philips Master LED tubes

Met de LED tubes kun je tot wel 70% besparen op de energiekosten. Omdat het een hele lage wattage kent en een lange levensduur, is de terugverdientijd ruim 2 tot 3 jaar. Wil je meer weten over Philips LEDtubes en waarom deze zo populair zijn? Je kunt meer lezen over LED tubes op de website van Lichtunie.nl.