Wat is een zirkonia precies?

W

Iedereen heeft het woord zirkonia wel een keer gehoord, maar wat is het eigenlijk? Het is de meest bekende synthetische edelsteen, hij wordt heel vaak gebruikt als een imitatie voor diamant. De officiële omschrijving is: een kubisch kristallijne synthese van zirkonium(IV) oxide (ZrO2).

Het grote voordeel van een zirkonia steen is dat hij veel voordeliger is dan diamant, een fractie van de prijs. Maar hij schittert iets minder en hij is uiteraard minder hard. En vanwege de prijs kun je je in zirkonia prima een flink grote steen veroorloven.

BLING.jpg

Een stukje marketing voor de zirkonia

Bij de juwelier wordt een zirkonia soms gepresenteerd als ook een waardevolle steen, of een gelijkwaardige vervanger. Met het blote oog kun je het verschil eigenlijk niet zien. Maar je zult nooit een echt gouden sieraad zien met een zirkonia. Een sterling zilveren ring of oorbellen met zirkonia zijn wel heel gangbaar. Dan heb je het voordeel van edelmetaal, wat geen allergische reactie oplevert, en het voordeel van mooie bling voor een heel schappelijke prijs.

Er bestaan ook zirkonia kralen, maar in de meeste gevallen is zirkonia een facetgeslepen steen die bedoeld is om te zetten. De waarde is ook hooguit een paar euro (voor een vrij grote steen dan).

debutante-ball.jpg

Swarovski kralen als alternatief

Als je zelf kralen sieraden maakt, zijn Swarovski kralen een heel goede mogelijkheid. Dit is de mooiste kwaliteit kristal kralen en de firma Swarovski staat garant voor een puntgave vorm en kleur. Swarovski kralen worden letterlijk in honderden verschillende kleuren gemaakt, elk jaar komen er nieuwe kleuren Swarovski kralen bij. De kristal kralen worden soms bewerkt met juist een meerkleurige coating, dit is onder andere de bekende aurora borealis-coating. Ook is vaak een matte tint van de oorspronkelijke kleur verkrijgbaar. Deze Swarovski kralen passen perfect bij edelstenen kralen en zoetwaterparels.

Bruidssieraden

Bij een bruiloft denk je natuurlijk aan diamanten, want diamonds are forever, maar als je van mooie bling houdt, kun je ook prachtige zirkonia sieraden nemen. Vooral zirkonia oorbellen zijn een aanrader, want bij elke beweging van je hoofd vangen je oorbellen het licht. 

oor-31.jpg