financiële weetjes bij het afsluiten van een lening

f

 Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft er al wel eens mee te gehad, lenen.

Wanneer je geld wilt lenen, hoeft dit in principe niet duur te zijn. Er zijn vooralsnog veel kredietaanbieders die adverteren met een rente die maar op weinig consumenten van toepassing is.

Het is daarom belangrijk dat je als consument op de hoogte bent van de factoren waarop je moet letten als je geld wilt lenen, zodat je altijd het meest uit je financiën kunt halen.

Geen dubbele financiën

Bij het afsluiten van een lening, is het vooral belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de gebruiksduur van het product dat je met de lening graag wilt kopen. Wanneer je bijvoorbeeld 3 jaar met een scooter wilt doen, moet de looptijd van de aangevraagde lening niet hoger zijn dan de drie jaar dat je ermee wilt doen. Zo voorkom je dat je later dubbele kosten krijgt in je financiën bij aanschaf van een nieuwe scooter, of dat je met een restschuld blijft zitten. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van alle financiële-weetjes bij het afsluiten van een lening.

Wat is belangrijk

Het is beter om geen lening af te sluiten bij aanbieders die een nadruk leggen op het snel kunnen lenen van geld of het kunnen lenen zonder BKR-registratie. Dit is ook van toepassing op zogenaamde flitskredieten. Het is daarom belangrijk dat je nauwkeurig op zoek gaat naar een goede aanbieder, hiermee kun je soms wel duizenden euro’s besparen in je financiën. Vraag daarom altijd bij meerdere partijen een offerte aan. Let wel op, want looptijd van offertes met scherpe renteprijzen zijn vaak van korte duur. Hierdoor moet je vaak snel overwegen waarvoor je kiest, probeer daarom alle offertes op eenzelfde data op te vragen.

Dure verzekeringen

Verder kan je de financiële kosten laag houden door ook te letten op dure risicoverzekeringen die lening verstrekkers vaak aan een lening proberen te binden. Ga voor jezelf goed na of je deze verzekeringen wel nodig hebt en welke kosten eraan verbonden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, deze verzekering voorkomt je dat aanbieders na onverwachts overlijden bij je nabestaanden aankloppen. Wanneer een lening verstrekker je verplicht om een bepaalde verzekering af te sluiten, dan ben je altijd alsnog vrij om te kiezen waar je hem afsluit.