Ontdek je eigen plek

O

Sterker nog, houd het niet alleen bij ontdekken maar kies voor helemaal zelf creëren en vormgeven. Want zeg nou zelf; zodra je thuis bent wil je je toch ook thuis voelen? En je wilt al je bezoekers toch een beetje van jezelf meegeven, het gevoel dat ze in jouw woning zijn?

 

Nu is het alleen nog zaak om te definiëren hoe en wie jij bent. Wat je van jezelf wilt uitdragen.

 

Maak het niet te uitbundig of te druk; straks komt jouw interieur zo op je gasten af dat ze niet meer bij je willen langskomen. Stel je echter wel helemaal open naar jezelf en ga af op je gevoel.

 

Stijlkenmerken

Met je kleding en je haardracht geef je al enige inzichten weg over jezelf. Waarom zou je interieur dan anders zijn? Je kunt er onder andere mee laten zien wat je bezighoudt; denk aan posters van favoriete films of muzikanten en foto’s van mensen die belangrijk voor je zijn of die gebeurtenissen vastleggen waaraan je graag herinnerd wilt worden.

 

Wat je ook maar wilt gebruiken om het jij-gevoel uit te stralen, denk aan consistentie. Dat is cruciaal om tot een bepaalde stijl te komen. Gebruik je bijvoorbeeld een bepaald materiaal, zoals hout, metaal of glas, laat dit dan ook op meerdere plekken in je interieur terugkomen. Het zij aan muren en plafonds ofwel in je meubilair of woonaccessoires.

 

Plantaardig

Bloemen en planten kunnen een aanzienlijk deel van je aankleding voor hun rekening nemen, of ze nu een prominente plek innemen of zich meer op de achtergrond bevinden. Zet ze neer in je vensterbank of tafel, hang ze aan je muur of plafond; er zijn diverse mogelijkheden om deze natuurelementen in je interieur te integreren. Bovendien kun je ze uitzoeken op kleur.

 

Laat vooral zitten

Comfort is cruciaal in je woonkamer. In iedere ruimte van je huis, trouwens. Maar nieuw meubilair is duur en daarom wordt een samenstelling naar jouw persoonlijke smaak een aanzienlijk kostenplaatje. Gelukkig kun je gebruikmaken van Marktplaats en kringloopwinkels om tafels, stoelen en fauteuils te vergaren voor een zacht prijsje. Hiervan kun je, mede dankzij de relatief zeer lage kosten flink mee experimenteren, bijvoorbeeld door het verwisselen van de bekleding of de meubels voorzien van een nieuwe laag lak of verf.

 

En er was licht!

De ultieme kers op de taart waar het op design aankomt is verlichting. Hiermee geef je de ultieme nadruk op de huiselijke omgeving die je gecreëerd hebt. Kies voor een felle lamp of juist een heel diffuus licht. Eventueel ga je voor een dimmer, waarmee je zelf de lichtsterkte kunt bepalen.

 

Naast elektriciteit heb je ook nog de optie voor ouderwetse verlichting die met behulp van aanstekers of lucifers wordt ontstoken; de klassieke kaars! Voornamelijk de Bolsius kaarsen zijn erg in trek, mede wegens de grote verscheidenheid aan soorten. Je hebt namelijk de keuze uit alles van waxinelichtjes tot grote kaarsen en ook de heerlijkste geurverspreiders, eveneens van was.

 

Welke keuze(s) je ok maakt; make yourself at home!