Membraantoetsenbord

M

Wat is een membraantoetsenbord?

Een membraantoetsenbord is een computer toetsenbord waarbij de toetsen niet apart staan, maar juist drukkussens zijn die alleen symbolen en lijnen erop geprint hebben. Bij deze toetsenborden wordt weinig tactiele feedback ervaren waardoor feilloos blind typen een moeilijke taak wordt.

Vaak werken deze toetsenborden middels een elektronisch contact tussen het oppervlakte van het toetsenbord en onderliggende circuits. Het voordeel van deze toetsenborden is dat ze erg goed tegen vloeistoffen en andere rotzooi kunnen en algemeen zeer goedkoop in massa kunnen worden geproduceerd. Tegenwoordig zijn deze toetsenborden functioneel in industriële computer systemen.

Moderne toetsenborden zijn ook middels een membraanmechanisme gemaakt maar maken gebruik van dome-schakelaars. Deze geven positieve tactiele feedback. Vandaar dat de normale membraantoetsenborden voornamelijk worden gebruikt voor taken waar weinig getypt moet worden en een makkelijk gebruik belangrijk is.

Membraantoetsenborden maken gebruik van een membraanschakelaar. Deze schakelaars dienen ervoor om bepaalde circuits uit en aan te zetten. Deze zijn gemaakt van ISO of PET materiaal. Kort gezegd is deze schakelaar een schakelaar waarbij ten alle tijden een contact gemaakt is van een flexibele substraat of actief is.

Waarvoor worden deze toetsenborden gebruikt?

Deze toetsenborden worden tegenwoordig nog gebruikt voor applicaties zoals:

–         Industriële besturing; denk hierbij aan de besturing van industriële apparatuur zoals kranen

–         Toegangscontrole systemen; denk hierbij aan het controleren van deuren met een beveiligingscode

–         Medische apparatuur; denk hierbij aan het gebruik van ingewikkelde medische apparatuur

–         Telecommunicatie apparaten; denk hierbij aan het managen van telefoonlijnen

–         Kantoorgebruik; denk hierbij aan het regelen van zonnewering, verlichting en andere zaken middels één interface

–         Beveiligingssystemen; denk hierbij aan het managen van beveiligingscamera’s

–         Huishoud applicaties; denk hierbij aan het besturen van meerdere elektronische apparaten binnen een huishouden zoals verlichting, de magnetron, verwarming en de oven middels één interface

Zo zie je dat er nog steeds veel toepassingen zijn waarvoor deze toetsenborden gebruikt worden. Hoewel, het is typisch een oud design die niet optimaal functioneert in de huidige wereld. Tegenwoordig zijn er veel innovaties, inclusief innovaties voor toetsenborden.