Toegepaste psychologie: relatief nieuw in Nederland

T

In Nederland is het begrip toegepaste psychologie een stuk minder bekend dan in het buitenland. In andere landen is de term ‘Applied Psychology’ al een stuk gebruikelijker. Het begrip toegepaste psychologie kan in de Nederlandse taal het best worden uitgelegd als het gebruiken van psychologische methoden en de wetenschap om juist de praktische kwesties in het menselijk gedrag te herkennen en daaropvolgend met oplossingen te komen. Gezien de humane invloeden in dit proces is de discipline van Toegepaste Psychologie toepasbaar in verschillende beroepsvelden. Zo komt de discipline van toegepaste psychologie terug in onder meer de klinische psychologie, arbeids- & organisatiepsychologie en de sportpsychologie. Het herkennen van menselijk gedrag is complex en uitdagend en juist daarom steeds populairder. Het gaat immers om het expert worden in hoe mensen gedragen en waarom ze dat op deze manier doen.

De mogelijkheden in het onderwijs

Toegepaste psychologie heeft vooral de intrede gemaakt als een universitaire studie, maar er is tegenwoordig ook een HBO-opleiding beschikbaar. Deze opleiding toegepaste psychologie wordt steeds populairder en dat komt onder meer vanwege de praktische invulling. Tijdens de studie wordt ingegaan op verschillende onderdelen zoals coachen, adviseren, voorlichten, trainen en onderzoeken. Vanwege deze praktische en dus menselijke invalshoek, melden steeds meer studenten zich aan voor deze HBO-opleiding. Want aan het einde van de dag werken we allemaal graag met mensen.

Wat doen toegepaste psychologen?

De afgestudeerde psycholoog is een rationele professional die op een handige manier de psychologische kennis gebruikt om juist de praktische kwesties van menselijk gedrag op te lossen. Hiermee wordt vooral ingegaan op het menselijk gedrag zelf, waardoor de psycholoog zowel begeleider als ondersteuner is. Hierbij kan de mentale conditie in de gaten worden gehouden en  kwesties op sociaal-emotioneel vlak te herkennen en verbeteren. Voortdurend staat daarbij het menselijk contact centraal. Om zodoende samen stappen te maken, progressie te boeken en te groeien. Om uiteindelijk het beste in jezelf naar boven te halen. Dat kenmerkt een adequaat toegepaste psycholoog.