Wat je moet weten voordat je in cryptocurrency investeert

W

Investeren in cryptocurrency is een vak apart. Het is vallen en opstaan en vooral leren van je fouten. Wanneer je als beginner cryptovaluta kopen gaat dan moet je rekening houden met een hoop zaken. In dit artikel lees je nog eens 4 belangrijke punten naast de drie belangrijkste tips:

  • Investeer alleen geld dat je kunt missen
  • Die zelf goed onderzoek
  • Pas op voor scammers

Verspreid het risico

Cryptovaluta is nieuw, maar er geld in stoppen is vrijwel hetzelfde als bij een traditionele investering. Ja er zijn meer scams, er is geen regulering en de koersen zijn zeer volatiel, maar net zoals bij standaard investeringen moet je variëren. Als je al je geld in één munt stopt en deze munt daalt sterk in waarde, dan daalt ook je totale investering. Als je je investering verspreid over meerdere munten dan is het verlies veel minder als slechts één munt in waarde daalt.

Blijf kalm en probeer niet te handelen met emotie

Het is zeer belangrijk om kalm te blijven bij een sterke daling (of stijging). De volatiliteit laat het soms toe om onze inleg met 10x te vermeerderen, maar het kan ook plotseling met 20% dalen. Houd er rekening mee dat de cryptomarkt zeer volatiel is en dat je grote prijsstijgingen, maar ook dalingen kunt verwachten. Dit kan voor veel paniek zorgen en dat is een menselijk eigenschap. Zorg er dus voor dat je kalm blijft bij een sterke daling en dat je niet met paniek gaat verkopen. Houd je altijd aan je vooropgestelde strategie en laat je emotie niet de overhand nemen.

Andersom kan het ook bij het aankopen van cryptovaluta. Als de Ripple prijs bijvoorbeeld met tientallen procenten stijgt, dan is op dat moment Ripple kopen niet verstandig. Er vindt hoogstwaarschijnlijk een correctie plaats en je hebt simpelweg op dat moment de boot gemist.

Denk op lange termijn

Wanneer het aankomt op cryptovaluta moet je op lange termijn denken. We zijn bij de eerste stappen van de ontwikkeling van cryptovaluta en blockchain technologie en alles staat nog in de kinderschoenen. Het is zeker dat de markt nog grote ups en down moet gaan. Hierdoor is de markt moeilijk te voorspellen als je handelt op korte termijn. Kijk dus goed naar het project en wat zij op langer termijn willen bereiken. Als dit dé oplossing is voor de maatschappij dan is de kans groot dat de prijs op langer termijn zal gaan stijgen.

Ken de crypto terminologie

Als je al wat crypto gerelateerde blogs hebt bekeken, is de kans groot dat je een aantal termen hebt gelezen die je nog niet kent. Deze terminologie wordt niet vaak gebruikt in whitepapers, maar het is belangrijk om te weten wat ze betekenen om goed onderzoek te doen. Aantal termen die je zult tegenkomen zijn hodl (houden van cryptovaluta), FUD (Fear, Uncertainty and Doubt) en FOMO (Fear Of Missing Out). Het is belangrijk dat je altijd goed begrijpt in wat je aan het investeren bent, dit houdt in dat je ook de termen moet kennen.