Breng kleur in uw interieur!

B

Kleurstructuur en afstand
Kleur kan op verschillende materialen een ander effect geven. Een kleur op een glasoppervlak is helderder dan op een stoffen sierkussen. Houd er dus rekening mee bij het restylen van uw interieur dat een kleur, gekozen op een klein kleurenstraaltje, veranderd als het op een ruw en groter oppervlak wordt aangebracht.

Structuur versombert
Een ruwe en ongelijke structuur geeft ook relief en een beetje ‘schaduw’, waardoor de kleur versombert. Bij glimmende materialen zijn kleuren daarentegen intenser en helderder.

Invloed van aftand
Afstand speelt eveneens een rol. Van dichtbij is een kleur intenser en feller dan op een afstand. Daarom kunt u in een grotere ruimte beter heldere en donkere kleuren gebruiken dan in een kleine ruimte, omdat deze kleuren minder opdringerig zijn.

Rustgevende en activerende kleuren
Dat kleuren gepaard gaan met emoties weet u waarschijnlijk wel en ook dat keuren uw gevoel beinvloeden. Er zijn naar bepaalde kleurtinten onderzoeken gedaan.

Bijvoorbeeld heeft Goethe geprobeerd te beschrijven hoe kleuren door de menselijke geest worden gezien. Heel kort komt het ongeveer hierop neer:

Rood is levendig, onrustig en vraagt om aandacht. Het dringt zich op, sprint erg in het oog en duwt andere kleuren naar de achtergrond. Geeft energie, staat voor vitaliteit, kan agressie opwekken, is opwekkend, warm en symboliseert liefde, erotiek en passie.

Oranje is ook actief, maar minder dan rood. Het geeft een aangenaam gevoel, staat voor openheid, levensvreugde, de kleur van eenheid, optimisme en levenskracht, jong, maar kan ook goedkoop en niet serieus overkomen.

Geel is verwant aan het zonlicht. Het staat voor warmte, opgewektheid, vreugde, licht, behaaglijk, maar groenig geel ervaren we meestal als onaangenaam

Groen is de rustigste van alle kleuren. Het oog wordt er nooit door geïrriteerd en kan vrijwel in onbeperkte hoeveelheden worden gebruikt. Groen symboliseert zekerheid, hoop, harmonie, voortplanting, gulheid en vrede.

Blauw is de volstrekte tegenstelling van rood. Het is passief en ademt rust uit, kalmte, harmonie en koelheid. Te veel blauw kan een onbestemd gevoel geven.

Paars is de tussenweg van blauw en rood. Is het roodpaars, dan heeft het meer warmte, levendige eigenschappen. Is het meer blauwpaars, dan meer koele, passieve eigenschappen. Paars staat voor inspiratie, magie en kunst. Het is een waardige extravagante kleur die ook hooghartigheid en arrogant kan oproepen.

Welke sfeer wilt u oproepen in uw interieur? Met behulp van de kleurrijke exclusieve sierkussens van Stripes&Colours kunt u eenvoudig meer kleur in uw interieur brengen!

Veel succes,
Stripesandcolours.nl