Energielabel Aanvragen

Energielabel aanvragen

Een energielabel aanvragen is verplicht als u een woning wilt verkopen. In 2015 hebben eigenaren van woningen een voorlopig energielabel ontvangen en deze moeten omgezet worden naar een definitief label bij de verkoop van een woning. In dit artikel leest u hoe dit werkt en hoe u het label kunt gebruiken.

Energielabel woningen

Zoals gezegd hebben huiseigenaren in 2015 een energielabel ontvangen waarin staat hoe energiezuinig een woning is. Het energielabel vergelijkt de energieprestaties en heeft een schaal van A tot G. Een A label betekent dat een woning zeer energiezuinig is en een label G het minst zuinig. Stel, u heeft geen A-label, maar kunt u wel aanpassingen en verbeteringen laten uitvoeren om het label te verbeteren. Een energielabel woningen is 10 jaar geldig en zal dan ook na deze periode opnieuw moeten worden afgegeven.

Een voorlopig energielabel kunt u eenvoudig online definitief maken en kost enkele tientjes. Doet u dit niet dan kunt u hiervoor een boete ontvangen die kan oplopen tot maar liefst 405 euro (voor woningen). De controle hierop wordt uitgevoerd door de inspectie van leefomgeving en transport.

Voorlopig energielabel

Een voorlopig energielabel bevat een aantal gegevens die voortkomen uit een onderzoek onder huishoudens en het kadaster van de woning. Het huizenbestand bevat onder andere de gegevens zoals het type huis, de grootte van het huis (oppervlak) en het bouwjaar. Gegevens worden vergeleken en zo wordt ingeschat of uw woning een aantal energie zuinige oplossingen biedt zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van dubbelglas en/of een HR-ketel. Aan de hand van al deze gegevens en het kadaster kan een voorlopig energielabel worden afgegeven.

Definitief energielabel aanvragen

Een definitief label aanvragen is vrij eenvoudig en kunt u zelf online in orde maken. U zult een aantal stappen online moeten doorlopen en ook een aantal kenmerken moeten opgeven. Is uw label compleet dan kunt u deze via een beveiligde omgeving versturen en eventueel voorleggen aan een energie adviseur.

Een definitief energielabel is vrij eenvoudig en beperkt. U heeft immers enkel maar 10 kenmerken over de staat van uw woning.

Energieadviseur

Een label aanvragen via een erkende energie adviseur heeft een aantal voordelen tegenover een standaard definitief label. Met een erkend label heeft u meer inzichten hoe u uw woning energie zuiniger kunt maken. De kenmerken van uw woning kunnen wel oplopen tot 150 kenmerken en hierdoor een stuk nauwkeuriger.

Een label via een energieadviseur wordt bepaald via een energie-index en staat voor een duurzaam en deskundig advies. Met dit advies krijgt u verder inzicht in de energiekosten, maar ook hoe u juist kosten kunt besparen op de langere termijn en het rendement hiervan.

Het label in de praktijk

Het energielabel geldt voor de kenmerken en oplossingen die er zijn voor uw woning in het algemeen zoals bijvoorbeeld energiezuinige installaties en de aanwezigheid van dubbel glas. De uiteindelijke kosten voor energie kunnen echter verschillend per woning zijn terwijl gelijke type woningen een zelfde klasse label hebben. Dit komt onder andere door het stroomverbruik van verschillende apparaten en of u zelf zuinig met stroom en water omgaat.

Wilt u dan ook een energielabel aanvragen voor uw woning en wilt u meer informatie? Laat u dan vrijblijvend voorlichten door een erkende energieadviseur.