Goed advies: welke vloer past het best in jouw huis?

G

Het kiezen van de juiste vloer is niet echt makkelijk. Een nieuwe vloer koop je misschien 4 of 5 maal in je leven, dus voor een hele lange tijd. Vloerbedekking, een gietvloer, houten vloer of een parketvloer hebben allemaal hun voor- en nadelen. Een vloer moet in ieder geval bij jou passen en je interieur. Een moderne stijl vraagt toch weer iets anders dan een klassieke inrichting. Alle voors en tegens zul je tegen elkaar moeten afwegen voordat je de juiste beslissing neemt.

 

De houten vloer

 

Een houten vloer straalt warmte en sfeer uit. Massief houten vloeren zijn duurzaam en hebben een authentieke uitstraling. Er zijn echter ook een aantal nadelen aan deze vloeren. Een houten vloer is kostbaar en vraagt ook wel wat onderhoud. Een voordeel is dat je een massief houten vloer wel een aantal keren kunt schuren. Zo’n vloer kan, degene die de vloer aanschaft, overleven. Het is prettig dat je niet na een aantal jaren weer op zoek moet naar een andere vloer, maar een mens wil ook wel is wat anders. Een ander nadeel is, dat een houten vloer slecht samengaat met vloerverwarming.

 

Parketvloer

 

De parketvloer is een functionele vloer, die bijna in elk interieur past. Er zijn ontzettend veel kleuren en dessins op de markt, waardoor deze vloer in zowel een strak, modern interieur als in een wat klassiekere inrichting zou passen.

 

Parket vraagt echter wel wat onderhoud. Om de vloer mooi te houden zal dagelijks stof en vuil moeten worden verwijderd met een stofdoek of stofwisser. Periodiek zal aan een parketvloer onderhoud moeten worden gepleegd, zeker in de looppaden. Er is een speciaal onderhoudspolish op de markt, wat regelmatig moet worden aangebracht. Deze vloeren kunnen niet al te vaak worden geschuurd en gelakt, omdat er maar een dun laagje, echt hout als bovenste laag aanwezig is. Hoe duurder de vloer hoe dikker en efficiënter de toplaag.

 

De gietvloer

 

Deze vloer heeft een moderne look en geen naden. Elke woonstijl kan voorzien worden van deze moderne vloer. Een industrieel interieur zal met een gietvloer helemaal uit de verf komen. Deze vloeren zijn gemakkelijk in onderhoud. Stofzuigen en af en toe een dweilbeurt. De vloer is maar een paar millimeter dik. Wanneer deze slijtage gaat vertonen, kan er snel een nieuwe vloer op worden gegoten of een geheel andere vloerbedekking op worden aangebracht. Met de duurzaamheid valt het een beetje tegen. Een tegelvloer gaat veel langer mee dan een gegoten vloer. Gietvloeren kunnen overal worden aangebracht, van woonkamer tot keuken en badkamer.