Zo onderhoud je je auto

Onderhoud van je auto is heel belangrijk voor je veiligheid. We verwachten dat onze auto ons veilig van A naar B brengt. Maar sommige onderdelen kunnen verslijten of kapot gaan, en deze moeten dan worden vervangen. Als je gewoon door blijft rijden zul je vroeg of laat te maken krijgen met hoge onderhouds- of reparatiekosten. Goed onderhoud van je auto kan dus ook nog eens zorgen voor een flinke geldbesparing. Voor Volkswagen onderhoud kun je bijvoorbeeld terecht bij A-Point. Maar hoe onderhoud je je auto nou? Dat vertellen we je in deze blog!

Bandenspanning

De bandenspanning controleren kun je het beste een keer per maand doen. De juiste bandenspanning voor jouw banden kun je meestal vinden in het onderhoudsboekje, maar ook op een sticker aan de binnenkant van de deur. Het is het beste om de bandenspanning te controleren wanneer de auto langere tijd stil heeft gestaan. Is de bandenspanning te laag? Dan kan dit zorgen voor een hoger brandstofverbruik en meer bandenslijtage.

Oliepeil

Een te laag oliepeil is heel slecht voor de motor. Controleer het oliepeil dus regelmatig. Dit kun je doen met behulp van de oliepeilstok die in de zijkant van de motor steekt. Staan er twee streepjes op je peilstok? Zorg ervoor dat het oliepeil nooit onder het onderste streepje komt! Ook hoeft het oliepeil niet te worden aangevuld tot boven het bovenste streepje. Dit kan namelijk lekkage veroorzaken. Als je een uitgebreidere verdeling op de oliepeilstok hebt, kun je in het instructieboekje uitleg vinden hoe veel er moet worden bijgevuld.

Ruitensproeiervloeistof

Vieze ruiten zorgen voor slecht zicht, wat natuurlijk heel gevaarlijk is. Met ruitensproeiervloeistof kun je snel weer goed zien, maar deze moet je wel af en toe bijvullen. Dit doe je door de motorkap te openen en deze op de standaard te zetten. Vervolgens open je de dop van het ruitensproeiervloeistofreservoir en vul je het bij. Vergeet niet alles weer netjes af te sluiten en het klusje is geklaard!

Lampen

Goede verlichting is ontzettend belangrijk voor je eigen veiligheid en voor die van andere weggebruikers. Is er een lampje kapot? Vervang deze dan meteen. Soms kun je dit zelf doen, maar vaak zitten deze lampjes goed verstopt en moeten er andere onderdelen gedemonteerd worden. In dit geval is het verstandiger om dit klusje over te laten aan een professional. Zo weet je zeker dat je veilig de weg op gaat!

Ruitenwisserbladen

Als je ruitenwissers geluid beginnen te maken en strepen achterlaten, is het tijd om de ruitenwisserbladen te vervangen. Dit kun je prima zelf doen, maar wees wel voorzichtig. De metalen arm kan namelijk krassen of barsten in de voorruit maken. Er zijn goede instructies te vinden hoe je ruitenwisserbladen precies vervangt.

Koelvloeistof

Tegelijk met het maandelijks controleren van het oliepeil, kun je ook meteen de koelvloeistof controleren. Doe dit alleen bij een koude motor en op een vlakke ondergrond. Vul de koelvloeistof indien nodig bij met een door de fabrikant aanbevolen koelvloeistof.