Maak wat van je woning!

M

Niemand kan jouw huis of tuin precies zo maken als jij ze wilt hebben. Alleen jij bent daartoe in staat! Zodra je alles zorgvuldig uitgetekend en gepland hebt, kun je aan de slag. Hieronder hebben we nog een aantal zaken voor je uiteengezet waar je zeker rekening mee moet houden.

Plan maken

Zoals gezegd is een degelijk plan erg belangrijk. Weet wat je wil en of je er voldoende geld voor hebt. Dit is dé manier om de minder relevante klussen voorlopig te laten voor wat ze zijn of zelfs volledig te schrappen. Als je maar geen karweien erbij pakt terwijl je allang en breed op gang bent; hierdoor loopt je planning in het water en rijzen de kosten de pan uit.

Benodigdheden

Zonder het juiste materieel ben je natuurlijk nergens. Maak een inventaris van de gereedschappen die je al hebt en welke je nog kunt gebruiken. En schaf uiteraard het bouwmateriaal aan dat de basis wordt voor je klus(sen). Reken er bovendien maar op dat je behoorlijk wat puin zult genereren! Dit mag niet in de weg gaan liggen want straks breek je je nek erover. Daarom kun je dus maar beter een geschikte container huren.

Helpende handen

Waarom moeilijk doen als het een stuk aangenamer kan? In plaats van alles in je eentje op te knappen – letterlijk -, kun je ook een belangrijk deel van je project aan een aannemer overlaten. Is dat niet nodig maar kom je wel handen te kort? Trommel dan wat vrienden, familieleden, buren of willekeurige vreemdelingen op om hun spreekwoordelijke handen uit hun minstens zo spreekwoordelijke mouwen te steken. Licht ze alleen wel ruim tevoren in, zodat ze tijd voor je kunnen vrij maken.

Regels

Ja ja, de bureaucratie komt ook nog effe de kop op steken! Ga voor grote renovaties na bij de gemeente wat er allemaal wel en niet mag. In het uiterste geval krijg je een ‘nee’ te horen. Andere ingrepen vereisen een vergunning; begin pas met verbouwen als de aanvraag daarvoor is goedgekeurd, anders doe je een hele hoop werk voor niks wanneer je zonder pardon gesommeerd wordt om de boel weer af te breken.

Veel plezier met je klus!