Natuurlijk spelen in het bos, de speelplaat of de speeltuin

N

Natuurlijk spelen voor kinderen

Voorde ontwikkeling van een kind is het belangrijk dat het vrij kan spelen. Tegenwoordig is het een trend om kinderen van diverse leeftijdsklassen een natuurlijke variant van een speelplaats of speeltijd te bieden. Natuurlijk spelen kent vele varianten, maar het is te herkennen aan het gebruik van natuurlijke materialen. Denk hierbij aan het gebruik van hout, steen en aardewerk en water.

Natuurlijk spelen in het bos, de speelplaat of de speeltuin

Het spelen moet natuurlijk wel veilig zijn! Maar vaak is veilig speelgoed niet leuk, het moet dus ook uitdagend voor kinderen zijn. Juist daar ligt vaak de uitdaging om een speelplaats te ontwikkelen die er voor het oog mooi uitziet en voor diverse kinderleeftijden ook uitdaging biedt. Een natuurlijke speelplaats zagen we vroeger voornamelijk in het bos. Tegenwoordig kiezen steeds meer gemeente en scholen bewust voor een natuurlijke speelplaats. Het aanleggen van Natuurlijk spelen speelplaatsen kan voor uitdagingen zorgen. Beperkte ruimte en de wisselvallige weersomstandigheden hebben het vooral in de begin jaren erg lastig gemaakt om veilig natuurlijk spelen mogelijk te maken. Nu de eerste kinderzieken daaruit zijn weten we goed hoe we op een uitdagende manier natuurlijk spelen in kunnen richten voor zowel de buurt speeltuin als voor het schoolplein.

Hoe wordt een natuurlijke speelplaats ontworpen?

Bij de ‘normale’ speelplaatsen is er in principe alleen een stuk grond nodig waar toestellen op geplaatst kunnen worden. Bij Natuurlijk spelen, spelen veel meer facetten een rol. Allereerst wordt er gekeken naar de omgeving. Wat heeft de natuur al te bieden? Staat er bijvoorbeeld aal een mooie boom of stroomt er al een kabbelend beekje? Dit soort natuurlijke elementen kunnen bij een natuurlijke speelplaats heel goed opgenomen worden in het speelplan. Ook wordt er gekeken of er materialen aanwezig zijn die opnieuw gebruikt kunnen worden, denk maar eens aan een dikke boom die omgezaagd moet worden. Deze kan gebruikt worden voor hout om de speeltoestellen van te maken. Al deze factoren spelen mee om een speelplaats te ontwikkelen en te realiseren.