Elektrische auto laden via het stopcontact

Steeds meer mensen rijden een hybride of een elektrische auto. In Nederland zijn er relatief veel openbare laadpunten, maar toch is het erg handig om een eigen mobiele auto lader bij je te hebben zodat je op iedere plek kunt laden. Enige vereiste is een normaal stopcontact.

Laadsnelheid

Een mobiele auto lader / portable charger ofwel een thuislader zijn verkrijgbaar met verschillende stekkers en in verschillende laadsnelheden. Als je jouw auto via een normaal stopcontact wilt laden dan kan dit vaak tot max. 10A (2.3kW). Er zijn tegenwoordig zelfs laders met speciale veiligheidsmechanismen waardoor je tot 16A (3.7kw) via een normaal stopcontact!

Laadkabel lengte

Een mobiele auto lader gebruik je over het algemeen in steeds weer verschillende situaties. Het is daarom van belang dat je genoeg meter laadkabel tot je beschikking hebt. Kies minimaal voor een mobiel laadstation met 5 meter kabel.

Laadtijd

De laadtijd hangt af van de laadsnelheid en het type elektrische auto dat je rijdt. Over het algemeen is 16A (3,7kw) voldoende om je elektrische auto binnen enkele uren op te laden. Als je een volledig elektrische auto rijdt kun je echter beter voor een 3-fase 16A/32A (11kw of zelfs 22kw) lader kiezen. Je kunt een 1-fase 16A (3,7kw) uiteraard wel gewoon gebruiken om hier en daar wat extra bij te laden.